Ukrajinští zemědělci pečují o půdu a lidi válce navzdory | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Ukrajinští zemědělci pečují o půdu a lidi válce navzdory

Jaká je současná situace (ekologického) zemědělství na Ukrajině? Svůj pohled sdílí v rozhovoru v Sedmá generace Natalie Prokopčuk, která je koordinátorkou pro ukrajinské ekologické zemědělství ve společnosti QFTP (Quality FOOD Trade Program) a v ukrajinském ekologickém sektoru pracuje už patnáct let.

Po začátku bombardování Kyjeva se Natalie přestěhovala do České republiky spolu se svým onkologicky nemocným manželem a dvěma dětmi. Přátelé z českého ekologického hnutí její rodině laskavě poskytli ubytování a další potřebnou podporu.

Náš kolega Tomáš Uhnák s Natálií Prokpčuk hovořil nejen o současné situaci, ale také o vývoji ukrajinského (ekologického) zemědělství. Ukrajina, historicky známá jako obilnice Evropy, vždy významně přispívala k zajištění potravin pro lidi v mnoha zemích světa. Zprávy z posledních měsíců však uvádějí, že světové ceny obilí a dalších komodit rostou a dochází k výpadkům dodávek potravin, zejména do mnoha afrických zemí, které jsou největším importérem ukrajinských potravin. Vysvětlila byste prosím mezinárodní význam a kontext ukrajinského zemědělství? Také by nás zajímalo, zda ukrajinští zemědělci — válce navzdory — na svých polích stále pracují.

Celý článek v Sedmé generaci ZDE.