Farmářka Simona Hrochová získala ocenění Laskavec 2024 | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Farmářka Simona Hrochová získala ocenění Laskavec 2024

Představujeme Simču Hrochovou, oceněnou Nadací Lilie & Karla Janečkových jako LASKAVEC 2024. „Celý náš přístup je o tom, dívat se na divokou krajinu kolem, vracet jí její zdraví a život“, říká Simča, která v roce v roce 2014 založila spolu se svým mužem Janem permakulturní Rodinnou farmu Částkov.

Minimalizují vstupy do půdy, neořou, nepoužívají žádné postřiky, ani ty přírodní. To zásadní pro ně je maximalizovat pokryv půdy, která ani v přírodě nezůstává holá. Pěstují zeleninu přímo pro odběratele v systému komunitou podporovaného zemědělství, aby s lidmi měli přímý vztah. Tvoří kolem svého hospodářství komunitu. Věří, že když budou ukazovat, jak to jde dělat šetrně a s respektem k přírodě, dokáží inspirovat spoustu dalších lidí a vrátí půdě zdraví.

Moc nás to těší. Je to zasloužené ocenění pro Simču, ale symbolicky i pro všechny farmářky a farmáře, kteří s laskavostí pečují o půdu, krajinu, komunitu a život kolem svého hospodářství. Přáli bychom si, aby jich bylo co nejvíc a aby se cítili vidění i ocenění. Aby je naše společnost začala vnímat jako poklad.

Poslechněte si Simču Hrochovou v Radioporadně na Českém rozhlasu – Trochu jiná farmářka: Zeleninu zahřívá ve hnojové posteli a krtek jí nevadí.

Jak můžeme Simču a další šetrně hospodařící farmáře a farmářky podpořit?

Přece tak, že si od nich budeme kupovat pravidelně to, co na svém statku nabízí. Zapojte se do komunitou podporovaného zemědělství.

Nejen oči, ale i ruce jsou oknem do duše.

Fotografie: Jan Tichý