Food&More | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Food&More

Na začátku letošního roku odstartoval setkáním v Praze nový evropský Erasmus + projekt “Food&More – Consumer education for food citizens” (2019 – 2021). Na jeho realizaci se podílí kromě české Asociace místních potravinových iniciativ AMPI také několik dalších evropských organizací: Tudatos Vásárló Egyesülete TVE (koordinátor projektu, Maďarsko), Fundacja Ekorozwoju FER (Polsko) a mezinárodní síť Urgenci (sídlí ve Francii).

Projekt navazuje na dva předchozí evropské projekty Zapoj se do KPZ (Be part of CSA) a Solid Base, které se zaměřovaly na rozvoj komunitou podporovaného zemědělství a dalších solidárních potravinových systémů založených na přímém vztahu mezi zemědělci a spotřebiteli.  V evropském průzkumu z roku 2018 se ukázala silná potřeba zapojit více aktivních spotřebitelů do organizace těchto iniciativ. A právě proto se Food&More zaměřuje na vzdělávání této cílové skupiny tzv. “food citizens”. Nový vzdělávací program by měl aktivní členy komunit vybavit znalostmi, dovednostmi a nástroji, které jim pomohou posílit motivaci členů zapojit se aktivně do komunity a utvářet je na principech demokratického rozhodování a otevřenosti.

A jaké konkrétní aktivity a výstupy projekt přinese?

>>> Vzdělávací program pro komunity na témata jako participativní rozhodování, plánování a facilitace. Tři moduly otestujeme na seminářích v České republice, Maďarsku i Polsku. Výstupem bude tréninkový plán a pracovní sešit.
>>> Informační materiály včetně krátkého filmu a infografik.
>>> E-learningová platforma
>>> Mentoringový program
>>> Evropská i národní setkání potravinových komunit ve všech partnerských zemích

Časový plán projektu narušila pandemie koronaviru a tak se například nemohlo uskutečnit v březnu mezinárodní setkání v Budapešti. Těšíme se ovšem na společnou práci, která nás čeká. Věříme, že v České republice nám pomůže projekt posunout o krok dál i naší vizi vytvoření KPZkoALICE, přestože to není jeho primárním výstupem.

Food&More je společně s menším projektem KPZ pro Prahu momentálně jediným finančním zdrojem AMPI pro rozvoj komunitou podporovaného zemědělství u nás. Upřímně, v této situaci jsme stěží schopní udržet tým, natož jej posilovat. Přesto práci nezastavujeme, jedeme dál a hledáme další kapacity i finanční zdroje. Podpořit nás můžete i vy. Líbí se vám komunitou podporované zemědělství? Přispějte k jeho dalšímu šíření v ČR. Připojte se do KPZkoALICE. Přihlašte se k odběru Zpravodaje potravinové suverenity. Máte jiný nápad? Obraťte se na Šárku Krčílkovou.

Autorka příspěvku: Šárka Krčílková (AMPI)

Článek vznikl s finanční podporou Evropské unie v rámci Erasmus+ projektu “Food&More – Consumer education for food citizens”. Sdělení nereprezentují názory donorů a donoři neodpovídají za použití informací, jež jsou obsahem výstupů.