Nová generace včelařů | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Nová generace včelařů

Všichni nějak tušíme, že včely jsou opravdu důležité. Opylují přece květy, takže bez nich by nebyla semena ani plody, a tedy ani velká část potravy pro nás lidi. Věděli jste ale, že na opylování včelami je závislých až 80 procent veškeré produkce našich potravin?! Aby včelky nanosily jeden kilogram medu, musí navštívit až 10 milionů květů! A jedna včelí dělnice ho za svůj život nasbírá jen asi půl čajové lžičky. Včely a všechny jejich produkty jsou tedy opravdovým pokladem. Proč v posledních letech masově vymírají? Vědci se shodují, že na vině je smrtící koktejl chemie z konvenčního zemědělství, změna klimatu plus různé záhadné nemoci, jejichž původcem je pravděpodobně nějakým způsobem také člověk.

Jedním ze způsobů, jak včelí populaci (a tím i sobě) pomoci, je včely přímo chovat. Na naší komunitní zahradě má kolega Petr několik včelstev a v červenci jsme tu uspořádali dětský včelařský tábor. Třináct dětí tu týden prožívalo vlastní kouzelnou zkušenost s včelími bytostmi. Pozorovaly a poznávaly jejich život a práci v úlu i v přírodě, samy si stáčely med, z včelího vosku vyráběly svíčky, z propolisu vzácnou medicínu, učily se sbíjet rámky do úlu, pochutnávaly si na medových palačinkách a hodně si o všem povídaly, zpívaly i malovaly.

Byla to pro všechny jedna velká radost a my věříme, že jsme dětem vtiskli do hlaviček i srdcí poznání a vztah, který je bude provázet celým životem. Blízký vztah k životu všech malých i větších bytostí kolem nich a vnímání jejich vzájemné provázanosti a křehkosti. Ať už sami budou anebo nebudou včelařit, určitě v nich přetrvá povědomí o fascinující píli těch malých bzučících tvorů, úcta k plodům jejich práce a snad i láska ke všemu živému a touha to chránit.

Chtěli byste, aby vaše děti tohle také nasávaly, vnímaly, učily se, poznávaly, milovaly? Nepořádáme jen letní tábory, ale celý rok v naší zahradní školce Kuchyňce (jen pár minut autobusem od metra Nádraží Holešovice) v jedinečném prostředí u naší komunitní zahrady pěstujeme malé milovníky přírody a života. Na září se nám nečekaně uvolnilo několik míst, takže jste vítáni.

Všechny informace o naší zahradní školce najdete na https://skolkakuchynka.cz/, případně volejte na tel: 736 257 201.

A v srpnu ještě můžete své malé dobrodruhy poslat na týden do korun stromů, na příměstský tábor s názvem „Život ve větvích“ anebo ještě výš, na „Kosmický tábor“:-). Info o táborech na Kuchyňce zde: https://skolkakuchynka.cz/tabory/tobias/

Autor článku: Iva Nevečeřalová

Lektor včelařského tábora: Christian Krček