Najdi si svého zemědělce nebo potravinovou komunitu | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Najdi si svého zemědělce nebo potravinovou komunitu

Zkratka KPZ alias KPZko, neboli komunitou podporované zemědělství, zahrnuje různorodé systémy založené na přímém vztahu mezi zemědělci a spotřebiteli, jejich vzájemné spolupráci a podpoře, důvěře, místní ekonomice a hospodaření s citem k přírodě i lidem. Pro spotřebitele je KPZ cestou ke zdravým potravinám. Pro zemědělce zase cesta odbytu. Ovšem KPZ je víc než jídlo #foodandmore. Je to způsob jak měnit sebe i svět k lepšímu. Slyšíte o tom poprvé? Základní principy vám vysvětlí dvou minutové video. A my jsme pro KPZ začátečníky připravili následující balíček základních informací.

Foto: Společné sázení stromů na Buvolí farmě ohař. 

V posledních letech se KPZ rozrůstá jako skutečně mezinárodní fenomén a iniciativy na všech kontinentech mobilizují více než 2 miliony spotřebitelů. URGENCI, mezinárodní síť KPZ, propojuje po celém světě organizace i jednotlivce, kteří sdílí základní hodnoty agroekologie jako je potravinová suverenita, solidární ekonomika, biodiverzita, a zároveň podporuje vznik a rozvoj národních sítí KPZ. Takovou rodící se sítí je i česká KPZkoALICE. V roce 2020 jsme u nás zmapovali 80 fungujících KPZ iniciativ.

Poslední týden v únoru se slaví mezinárodní den KPZ a my mu letos chceme věnovat celý Týden pro KPZ 21. – 28. 2. Proč jej nevyužít k tomu, abychom mluvili o svých zkušenostech se svými sousedy, přáteli a kolegy? Připojte se k oslavě týdne KPZ s námi. Sledujte příspěvky na Facebooku KPZky. Sdílejte je na svých sociálních stejně jako tento článek nebo video Komunitou podporované zemědělství s hastagem #CSAWEEK, #Foodandmore, #CommunitySupportedAgriculture

Je to skvělá příležitost šířit myšlenku KPZ dál, připojit se k existující iniciativě, nebo se rozhodnout pro založení vlastní. V tom všem vám můžeme v AMPI KPZkoALICI pomoci.

Zveme vás 25. 2. 2021 od 17 do 19 hodin na webinář „Zapoj se do KPZ“ pro všechny KPZ nováčky. Více informací a registraci najdete zde.

Chcete se o KPZ dozvědět víc?

Chcete se do existující KPZ zapojit jako spotřebitel nebo zemědělec?

Chcete si založit vlastní KPZko?

Chcete s námi být v kontaktu?

Chcete společně s námi rozvíjet šetrné způsoby zemědělského hospodaření a propojovat další zemědělce se spotřebiteli? Podpořte finančně rozvoj sítě komunitou podporovaného zemědělství v České republice na Darujme.cz.

Text a foto: Šárka Krčílková

Příspěvek vznikl s finanční podporou Hl. m. Prahy v rámci projektu “KPZ pro Prahu” a Evropské unie v rámci Erasmus+ projektu “Food&More – Consumer education for food citizens”. Sdělení nereprezentují názory donorů a donoři neodpovídají za použití informací, jež jsou obsahem výstupů.