Pohled malé rodinné farmy na traktorové protesty | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Pohled malé rodinné farmy na traktorové protesty

Jak vnímají nedávné traktorové protesty malé rodinné ekologicky hospodařící farmy? Sdílíme pohled Jakuba Peška z Rodinného hospodářství Svobodné hory. Mimochodem, Jakub s Terezou pěstují na svém hospodářství zeleninu a květiny a vy se právě teď můžete zapojit do jejich KPZky. Odebírat můžete v Písku, Vodňanech, Vimperku, Českých Budějovicích a Praze.

Sdílení Jakuba Peška, 7. 3. 2024

Když jsem dnes ráno viděl fotky hnoje před Úřadem vlády, rozhodl jsem se, že k tomu napíšu pohled nás ze Svobodných Hor – jsme mikro zemědělci, kteří dotace na plochu nedosáhnou – hospodaříme na moc malé ploše.

Pokud zemědělci chtějí čerpat dotace z EU, která mají určitá pravidla, musí ty pravidla také plnit. Byrokracie je to šílená, pravidla se často mění, někdy jsou absurdní a systémy na jejich kontrolu jsou často nefunkční. ALE do braní dotací je nikdo nenutí a zemědělství je samozřejmě možné dělat i bez dotací – potom zemědělec musí plnit stále určité povinnosti, ale pravidel a byrokracie je minimum.

My dotace nemáme. Proč? Hlavní důvod je, že nám připadá nešikovné vytvářet business model farmy podle toho, jak někdo na ministerstvu rozhodne o tom, na co zrovna dotace budou a nebudou. Chceme dělat naše podnikání tak jak chceme my, podle toho co je podle nás správné a chceme se rozhodovat podle poptávky našich zákazníků.

Naše pozemky mají 0,75 hektarů a do 1 hektaru se o tyto dotace na plochu vůbec nedá žádat. A i kdyby to šlo, dostali bychom za našich 1500 m2 záhonů nějakých 2000Kč/rok. My jsme ale schopni na této ploše vypěstovat produkci, která v sezóně uživí dva lidi. Taková dotace je tedy udělaná na míru velkým farmám a pro malé je nepoužitelná.

Jedno z řešení vidíme v tom, že budeme mít víc malých farem, které budou v přímém kontaktu s půdou a krajinou a které dokážou farmáře uživit i bez dotací. Potřebujeme zkrátit potravinové řetězce a zpracovávat svoji úrodu a své produkty nabízet přímo zákazníkům.

Být závislí na cenách výkupů (ať už do supermarketů nebo někam jinam), ve kterých nejsou odraženy náklady produktů které zemědělci prodávají, je dlouhodobě neudržitelné. Jako zemědělci musíme být schopni najít si naše zákazníky a vysvětlovat skutečnou cenu potravin.

Zemědělství nyní potřebuje Vaši pozornost. Pokud nebudeme jako společnost cítit důležitost toho “odkud je to co každý den jíme”, situace se nezmění.

Děkujeme moc za podporu a to, že můžeme být součástí začátku změny. Všechno je to jenom díky Vám.