Přijímáme děti to zahradní školky Kuchyňka | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Přijímáme děti to zahradní školky Kuchyňka

Na jižním svahu trojského kopce zrají třešně, dupou králíci, přede kocour a stojí jedna jurta. Do ní si chodí odpočinout hromádka dětí, když už se unaví hrou v zahradě, sklízením zeleniny, vařením na ohni či procházkou. Každý den se učí nové věci, podle toho, jaké je právě roční období. To je Školka Kuchyňka.  Nohy v trávě. Ruce v blátě. Hlava v oblacích.

Že byste do této zahrady chtěli zasadit i vaše děťátko?

Do skupiny přijímáme nové děti na školní rok 2023/24.

Více informací najdete najdete ZDE nebo kontaktujte Katku Dolenskou, katka(@)asociaceampi.cz, 736 257 201.

Přijďte se k nám podívat. Najdete nás na pomezí Troji a Libně v ulici Květinářská.

 

Jak vnímají školku Kuchyňka rodiče dětí?

Katka Krnáčová: Navzájem se známe. Kolik špekáčků už jsme spolu opekli?

Nedávno jsem četla citát: „Pokud vaše dítě chodí domů čisté, nedělá dobře svoji práci.“ A s radostí jsem si uvědomila, že tohle se nám na Kuchyňce nikdy nestalo 🙂 . Všechno to bláto, hlína, tráva, popel, piliny, mech, barvy, lepidla, vlastnoručně uvařené jídlo…, které jsem za ty 3 roky čistila z Lauřina oblečení, pro mě vyprávějí příběh o nabitých, šťastných dnech, jaké už dneska moc dětí nezažívá.

Kuchyňka je místo, kde mají děti prostor pro vlastní hry a projekty (zahrada školky je v tomhle ráj – blátivá kuchyňka, stromy na lezení, domečky a zákoutíčka, pumpa a korýtko s vodou) a zároveň získávají spoustu užitečných dovedností i znalostí při řízené činnosti. Ve věkově smíšené skupince se učí vzájemnému respektu, podpoře, ohleduplnosti i nastavování vlastních hranic. To vše za citlivého a podpůrného provázení dospělých, kteří mají děti důkladně napozorované a s laskavostí reflektují jejich individualitu.

Velký klid mi taky vždycky dodávalo to, že vím, s kým mé děťátko tráví čas – díky hezky nastavené adaptaci i různým společným akcím se navzájem známe nejen s průvodkyněmi a ostatními dětmi, ale vlastně s celými rodinami. Kolik špekáčků už jsme spolu opekli?

Je krásné posílat mládě do školky, kam se těší a odkud se vrací šťastné, ošlehané větrem, s jiskrou v oku, trávou ve vlasech a důvěrou v sebe i svět. Díky, Kuchyňko!

Eva Čapková Illésová: Oceňujeme skvělý kolektiv a důraz na dobré vztahy mezi dětmi

Ještě nikdy nás pětiletý syn nechodil do školky s takovou radostí a sebevědomím. Mezi děti se zapojil velmi rychle a hned od prvního dne nadšeně vyprávěl o všem, co během dne dělá. Miluje bahnitou kuchyňku, kočičky, houpačky a výlety. Po cestě do školky popisuje názvy nových květin, nově má na zkoumání přírody vlastní lupu a těší se na včelařský tábor a starost o záhonky. Oceňujeme milou atmosféru, možnost pobýt na zahrádce s dětmi, fotky a reporty z každého dne. Především ale skvělý kolektiv a důraz na dobré vztahy mezi dětmi. Díky!

Jana Steiner: Cením si individuálního přístupu

Když jsem se dozvěděla, že je jedno místo pro moji dcerku volné, byla jsem nadšená! Průvodci jsou zkušení, každý je jiná osobnost a dokáží tím provázet děti všemi situacemi, příjemnými i náročnými. Cením si i individuálního přístupu. Když chce dcerka nějakou aktivitu iniciovat, tak je jí dána podpora. Děti se dopoledne mohou zapojit do tvoření zajímavých přírodních, ale funkčních projektů nebo chodí objevovat okolní přírodu nebo skotačí na hřišti. Respektují i různé potravinové alergie, společně vaří. Děti spolu přirozeně fungují v jejich krásné slunečné zahradě s výhledem na Prahu. Stojí to za tu cestu do kopce a z kopečka se dětem ani rodičům nechce 😉

Jana Řehořová: Zahrada školky Kuchyňka je pro mne oázou klidu, míru a bezpečí v současném hektickém světě. Můj syn je tam šťastný a já jsem tím pádem také.