Pro soběstačnější město bude potřeba spojit síly | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Pro soběstačnější město bude potřeba spojit síly

„Čím déle se v Praze věnujeme městskému farmaření, tím více je nám jasné, že pokud chceme z Prahy udělat zdravější, zelenější a soběstačnější město, bude potřeba spojit síly.“, říká Štepán Říha z pražské komunitní farmy Metrofarm na Císařském ostrově. Jak by ale měla potravinová koncepce Prahy vypadat? Proto se Štěpán s naší kolegyní Alenou Wranovou vydali v říjnu do Norimberku, načerpat inspiraci a podívat se, jak se tvoří potravinová koncepce města.

V Norimberku radnice již 20 let vede projekt Biometropole, který podporuje rozvoj regionálního ekologického zemědělství, propojuje farmáře a spotřebitele, dodává ekologicky produkované potraviny do škol, vzdělává a informuje veřejnost. Hned za městem se rozprostírá obrovská zelinářská oblast Knoblauchsland o rozloze cca 1 500 ha, kde již po generace lidé intenzivně hospodaří na zavlažovaných rodinných farmách a to jak na poli, tak ve sklenicích.
Produkce je tolik, že nezásobuje jen Norimberk, ale také ostatní části Německa. Jen asi 8% produkce je bio, ostatní pěstují v konvenčním zemědělství. Metr zemědělské půdy v Knoblauchslandu stojí okolo 1 750,-/m2. A dalšími náklady jsou závlahy. Cca 130 ha zabírají obří automatizované skleníky – především na rajčata a okurky. Jedná se již o velice mechanizovaný systém, který by se dal spíše přirovnat k „továrně na rostliny“.
Alena se Štěpánem v Norimberku také navštívili nový projekt 2000m2. Velmi názorný projekt na rozloze 2000 m2 ukazuje, v jakém zastoupení se na naší planetě pěstuje pěstuje rýže, sója, pšenice, kukuřice, bavlna atp. Zahrada formou komentovaných prohlídek slouží ke vzdělávání dětí i dospělých o tom, jak potraviny celého světa vznikají, a co vše se za jejich pěstováním skrývá. O projekt je prý velký zájem a Štěpána velmi nadchl. Že by takový projekt vznikl v budoucnu i v Praze třeba právě na Metrofarm?

Autor textu: Štěpán Říha, Metrofarm

Článek je jedním z výstupů projektu „LSPA pro Prahu – Lokální solidární partnerství pro agroekologii“, který finančně podpořilo Hl. m. Praha.