Testujeme Planetu A | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Testujeme Planetu A

V září jsme s žáky Základní školy Ohradní testovali první agroekologickou deskovku v České republice. O co v ní jde? O nic menšího než o záchranu planety Země. Mezinárodní tým z neziskových organizací z celé Evropy totiž finalizuje dlouho očekávanou deskovou hru „Planet A,“ jež hráčům umožní vyřešit nejpalčivější globální problémy současnosti a přiblíží jim téma agroekologie hravou formou.

Karetní kooperativní hra má hned několik možných počátečních scénářů, jenž záleží na zvolené  obtížnosti a samozřejmě i Vašich zkušenostech či touze riskovat! 4 – 6 hráčů může v průběhu půl hodiny vyzkoušet zachránit Planetu A s pěti, sedmi a dokonce devíti klíčovými problémy současnosti, najít správná synergická řešení, a neopakovat tak chyby, jichž se naši alternativní předkové dopustili.

Jednotlivé balíčky karet nesou značku jedné ze tří hlavních oblastí agroekologie, kterou je třeba optimalizovat, než nastane celoplanetární kolaps. Kreativitě se meze nekladou, a tak jdou mnohá z řešení napasovat hned na několik problémů zároveň.

Herní mechanismus je navíc postaven tak, že jsou jednotliví hráči oceňováni speciálními tokeny solidarity za vhodná řešení, pokrývající dva a více problémů. Tyto karty jsou pak mocnými nástroji k překonání chvil beznaděje, kdy již vše vypadá ztraceno.

Desková hra vzniká již od roku 2021 v rámci mezinárodní spolupráce neziskových organizací z Francie, Itálie, Řecka, Srbska, Turecka a Česka, které svou činností zpřístupňují témata ekologického zemědělství, potravinové suverenity, komunitu podporovaného zemědělství i osvětu v rámci klimatických změn. Samotný projekt „Agroecology Youth for Europe“ je zaštiťován programem ERASMUS+, díky čemuž bude desková hra na podzim 2023 volně přístupná na webových stránkách www.asociaceampi.cz.

Text: Jan Tomešek, AMPI