Živá Farma: Příběh udržitelnosti a diverzity na jihu Moravy | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Živá Farma: Příběh udržitelnosti a diverzity na jihu Moravy

Pěstovat potraviny udržitelně a s úctou k tradicím, zároveň oživovat chuť starých odrůd polních plodin, to je posláním Živé farmy. Tato oáza biodiverzity a ekologického zemědělství se rozprostírá na jedenácti hektarech jihomoravského Šanova. Od roku 2017 se tato bio-certifikovaná farma s velkou péčí a zapojením ruční práce věnuje pěstování ovoce, zeleniny a bylinek. Místní specialitou jsou staré odrůdy obilnin, z nichž na kamenném mlýně melou mouku plnou chuti.

Svým přístupem tato farma překračuje hranice tradiční rostlinné produkce. Jsou ostrůvkem bio myšlení v moři konvenčních metod. Plodiny zde produkují metodou polykulturního neboli smíšeného pěstování, které napodobuje přirozenou rozmanitost přírodního ekosystému. To nejenom že zvyšuje biodiverzitu, ale zlepšuje i kvalitu půdy. Nepoužívají žádná syntetická hnojiva a pesticidy, rostliny ošetřují výhradně produkty na přírodní bázi. Díky minimálnímu zapojení zemědělské techniky snižují svou závislost na fosilních palivech.

Živá farma je synonymem pro čerstvost a kvalitu, zároveň klade důraz na uvědomění a lokálnost. Všichni zdejší pracovníci jsou placeni férově a s úctou. Je součástí širšího hnutí za udržitelnost a diverzitu v zemědělství. Libor Kožnar, zakladatel farmy, zdůrazňuje význam práva na vlastnictví semínek jako základního práva na svobodu a demokracii. Jeho zákazníci se stávají součástí tohoto hnutí.

Produkty farmy jsou dostupné prostřednictvím komunitou podporovaného zemědělství, přičemž bedýnky plné čerstvé zeleniny a ovoce pravidelně putují do odběrných míst v okolí Šanova, do Znojma i do Brna. Díky přímé cestě k odběrateli jsou zdejší bio výpěstky nejen čerstvé a zdravější, ale také opravdu zralé.

Specialitou Živé farmy je také bio celozrnná mouka a naturální vína. Nabízí pšeničnou, žitnou a špaldovou mouku jemně mletou na kamenném mlýně z celého zrna. Tato metoda mletí zachovává veškerý obsah cenných enzymů důležitých pro trávení a vstřebávání živin v mouce, krásně voní, skvěle chutná a jsou v ní zachovány všechny živiny a nenasycené mastné kyseliny.

Krom toho ale Živá farma nabízí limitované edice pšenice jednozrnky a kamutu. Pšenice jednozrnka je přes 16,000 let stará nešlechtěná obilnina, kterou lidstvo jedlo již od doby kamenné. Náš zažívací systém je perfektně přizpůsobený na enzymy jednozrnky a pasuje k sobě jako klíč k zámku. Pšenice Kamut se znovu začala pěstovat poté co v roce 1949 zasadili 36 zrníček nalezených v Egyptě v hrobce faraona Tutanchamona. Živou farmou projde mouka od semínka, přes setí, pěstování, sklizeň, ale i loupání, čištění, mletí a balení.

Rozhovor připravila Klára Hrdá pro Lovime.bio TUDY.

Více o Živém regionu Podbrněnsko

Webové stránky a Facebook Živé farmy.

Videozáznam vystoupení Libora Kožnara na festivalu Mrkev v zimě vol. 3

………………

Článek vznikl jako součást aktivit Živého regionu, který je podpořen v rámci projektu: „Zavedení konceptu BIO regionu jako podpůrné sítě pro biodiverzitu v české krajině: Pilotní aplikace výzkumu“ a financován z Fondů EHP a Norska 2014-2021 program CZ-ENVIRONMENT.