Znáte jahodového krále? | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Znáte jahodového krále?

Příběh jahodového krále

Jak dětem a mladým teenagerům přiblížit příběh jedné rostliny a zároveň jim umožnit pochopit hlubší agroekologické souvislosti prostřednictvím příjemně stráveného času hrou? Rozhodli jsme se najít odpověď u plodiny, která je oblíbená po celém světě, ale většina z nás nezná její fascinující cestu, než se kdy vůbec dostala na náš stůl – jahodník.

Druhý zářijový týden jsme uspořádali celotýdenní pobyt v ekologickém centru v Loutí na jih od Prahy pro 22 žáků různého věku (5 – 12 let). Tito mladí badatelé se vymanili z klasické školní rutiny a rušného shonu velkoměsta, aby se vydali po stopách pana Rudolfa Strimpla – muže, který koncem 19. století do Čech přivezl zahradní jahody. Jeho vyprávění nás hravou formou provedlo důležitostí kvalitní půdy, všemi druhy výsadby jahod, jejich pěstováním, sklizní a zpracováním, produkcí ekologickým i konvenčním způsobem a všemi produkty a výhodami, které z nich lidstvo má. Společně jsme se starali o včely a připomněli si jejich roli v přírodě a v závěru týdne pak uspořádali velkou jahodovou slavnost s tancem, hudbou a malými divadelními hrami.

Jedním z největších potenciálů ekocentra v Loutí byla blízkost původního regionu, kde byly zahradní jahody poprvé představeny. Díky tomu jsme mohli uspořádat taktéž výlet na původní statek Rudolfa Strimpla a nechat děti, aby si sáhly na tamní zem, zabořily ruce do hlíny a pokusily se pochopit, proč se tak rozhodl a jaké jsou rozdíly mezi pěstováním jahod tehdy a dnes.

Využití různých neformálních metod od role-playingu, rukodělných výtvarných technik, týmových prací a gamifikace nebo jen prostá účast na výrobě přírodního čaje právě z listů lesních jahod umožnilo dětem získat důležitý edukační prožitek, aniž by se nudily nebo byly zahlceny novými poznatky. V kombinaci s volným časem v okolní přírodě tak mladí badatelé odcházeli plni nových jahodových zážitků, což dokazovaly ve svých vlastnoručně vyrobených denících.

Pobyt se konal v rámci vzdělávacího projektu Agroecology for Youth Education, který je financován Evropskou Unií v rámci programu Erasmus+. Pokud byste o podobný program měli zájem třeba i na vaší škole či vás jen zajímalo víc, neváhejte navštívit naše webové stránky https://www.asociaceampi.cz/programy/pobytovy-program-jahodovy-kral/