Městské zemědělství je víc než jen záhony mezi domy. V Praze propojuje péči o půdu, biodiverzitu a klima s komunitním životem, vzděláváním a lokální ekonomikou. Přináší čerstvé potraviny, posiluje potravinovou soběstačnost a pomáhá městu adaptovat se na změnu klimatu.
Z naší práce i analýzy vyplývá, že městské farmy a zahrady přinášejí Praze pět klíčových přínosů:
Klimatická adaptace – zelené plochy, hospodaření s dešťovou vodou, uhlíková stopa.
Potravinová suverenita – místní produkce, krátké dodavatelské řetězce, zdravější jídlo.
Vzdělávání a osvěta – školní programy, workshopy, ekologická gramotnost.
Komunitní rozměr – propojování generací, sousedství i začleňování nově příchozích.
Ekonomický a kulturní přínos – podpora bio produkce, lokální značky, identita místa.
AMPI se dlouhodobě podílí na rozvoji městského zemědělství v Praze:
propojujeme farmáře, školy, komunitní zahrady a město,
přinášíme inspiraci ze zahraničí a evropských sítí,
zpracováváme analýzy a podklady pro magistrát,
vytváříme prostor pro dialog a spolupráci.
Naším cílem je, aby městské zemědělství bylo pevnou součástí rozvoje Prahy – se stabilním přístupem k půdě, férovými pravidly a podporou pro ty, kteří do něj investují svou energii.
Analýza stavu městského zemědělství v Praze (2025)
Výzkum Plank & Pixová – Local food systems in Europe (2024)
Rozhovory s městskými farmáři na webu AMPI
Téma městského zemědělství rozvíjíme v rámci projektu Vivid.
ViVid – Apprendre, entraîner et former vers les 3 V des réseaux alimentaires citoyens: Viabilité, Visibilité, Vivabilité, Erasmus project: 2023-1-FR01-KA220-ADU-000165801
Financováno Evropskou unií. Názory vyjádřené jsou názory autora a neodráží nutně oficiální stanovisko Evropské unie či Evroské výkonné agentury pro vzdělávání a kulturu (EACEA). Evropská unie ani EACEA za vyjádřené názory nenese odpovědnost.