Tisková zpráva: Klimatická změna a agroekologie hrou | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Tisková zpráva: Klimatická změna a agroekologie hrou

Možná jste už někdy slyšeli o pojmech jako klimatická změna nebo agroekologie. Víte ale, co přesně si pod nimi představit? A jak o nich mluvit s dětmi nebo s teenagery? Zapomeňte na suché definice a zdlouhavé odborné články. Abyste mohli společně objevovat svět s větší hravostí, vznikla originální série komiksů nazvaná Cesta k zeleným horizontům a desková karetní hra Planet A. Seznámit se s nimi můžete 11. prosince od 17 hodin v libeňském Velkém Mlýně, nově otevřeném prostoru Městské knihovny v Praze. Komiks i hru vám představí přímo zástupci mezinárodního týmu tvůrců včetně členů české organizace AMPI. Současně proběhne mezinárodní workshop na téma tvorby vzdělávacího komiksu a od 11. do 12. prosince pak bude v hlavním sále knihovny k vidění výstava klimatického komiksu. Vstup na akce je zdarma.

Jak přiblížit současná složitá témata mladé generaci? To je někdy tvrdý oříšek. Nad tím se zamýšlel i mezinárodní tým Agroecology Youth Education for Future (AYE), v němž nechybělo ani české zastoupení. Jedná se o jedinečnou iniciativu na evropské úrovni, která směřuje k environmentální udržitelnosti a podporuje občanské a sociální dovednosti. Výstupem jejich spolupráce je komiks, na jehož námětu se podíleli také studenti středních škol ze 6ti zemí, a desková karetní hra s unikátním mechanismem. Společným tématem obou výstupů je agroekologie a klimatická změna.

“11. prosince budou mít zájemci možnost potkat na jednom místě všechny tvůrce velkého gamifikačního agroekologického projektu. Zároveň si sami vyzkouší rozmanitost a přesah inovativní deskové hry PLANETA A, a to jak v češtině, tak i v angličtině spolu s našimi zkušenými průvodci. Zlatým hřebem pak bude mezinárodní simultánně překládaný workshop, který provede účastníky kreativním procesem vzniku agroekologického komiksu Cesta k zeleným horizontům,” říká Jan Tomešek, jeden z autorů a člen organizace Asociace místních potravinových iniciativ.

Slavnostní křest, workshop i výstava

V pondělí 11. prosince od 17 do 19 hodin proběhne v nově otevřené pobočce Městské knihovny v Praze – Velký Mlýn v Libni slavnostní křest karetní kooperativní hry o agroekologii “Planeta A”. Účastníci se tu potkají s jejími tvůrci a na vlastní kůži si zkusí vyřešit nejpalčivější globální problémy současnosti. Akce je určená zejména pro všechny učitele, pedagogy volnočasového vzdělávání, rodiče nebo teenagery, ale i další nadšence do komiksů a deskových her. Hru lze využít doma, při výuce ve škole, nebo s partou kamarádů.

„Na programu je také workshop o vzniku komiksu Cesta k zeleným horizontům. Tvůrci z řeckého studia Addart účastníky provedou procesem tvoření komiksu od hledání prvních nápadů se stovkou učitelů, odborníků i teenagerů, přes první skici a příběhy, až po výsledné dílo. Workshop bude simultánně tlumočený do češtiny. V prostoru knihovny proběhne také panelová výstava anglické i české verze tohoto unikátního komiksu s tématikou klimatických změn,“ doplňuje Jan Tomešek z AMPI.

V průběhu akce bude možné prozkoumat rovněž širokou nabídku a záběr témat, jimž se věnuje organizace AMPI – Asociace místních a potravinových iniciativ. Posláním AMPI je podporovat blízký vztah lidí ke krajině, v níž žijí a která je živí. Zájemci se tu mimo jiné dozví, co AMPI může nabídnout jednotlivcům, školám i dalším organizacím či institucím.

Desková hra Planeta A

Desková karetní hra s unikátním mechanismem Planeta A hráčům umožňuje vyřešit nejpalčivější globální problémy současnosti a přiblížit jim téma agroekologie hravou formou. Vznikala již od roku 2021 v rámci mezinárodní spolupráce neziskových organizací z Francie, Itálie, Řecka, Srbska, Turecka a Česka, které svou činností zpřístupňují témata ekologického zemědělství, potravinové suverenity, komunitu podporovaného zemědělství (KPZ) i osvětu v rámci klimatických změn. Samotný projekt Agroecology Youth for Europe je zaštiťován programem ERASMUS+. Hra bude volně přístupná na webových stránkách www.asociaceampi.cz.

Komiks Cesta k zeleným horizontům/ “Journey to Green Horizons”

Jedná se o unikátní kolektivní dílo vytvořené stovkou pedagogů, studentů a ilustrátorů ze 6 různých zemí, které vzniklo během projektu Agroecology Youth Education for Future. Tito lidé se společně sešli u tématu agroekologie a hledali způsob, jak ho uchopit kreativním a zábavným způsobem. Pedagogové vnesli do procesu obsah: problematiku agroekologie v širokém slova smyslu a ve všech souvislostech. Studenti pak tento obsah převedli do kreativních skic příběhů, které zobrazují jejich chápání agroekologie. Jejich nápadů a skic se nakonec chopili profesionální vypravěči a ilustrátoři, kteří příběhy ztvárnili v komiksu.

Na projektu spolupracovalo známé řecké designové a herní studio AddArt. Na začátku října tým AddArt vzniklé grafické dílo úspěšně prezentoval v řeckém Thesalloniki na festivalu animovaných filmů a jeho kvality si všimla i americká stanice FOX TV.

Program akce Jak objevovat svět čtením komiksů a hraním her?

17:00 – 17:30 – Úvodní slovo a slavnostní křest

17:30 – 18:00 – Workshop – Jak se tvoří komiks o agroekologii

17:00 – 19:00 – Hraní deskové hry Planeta A

Výstava komiksů Cesta k zeleným horizontům/ “Journey to Green Horizons”

11.- 12. 12. 2023, Městská knihovna v Praze – Velký Mlýn

Bližší informace

Tisková zpráva ke stažení ZDE.

Komiks v angličtině: https://hub.urgenci.net/resource/journey-to-green-horizons-comicbook

Promo video ke komiksu: https://youtu.be/q7xbJxD-13E

Více o projektu AYE: https://www.asociaceampi.cz/co-delame/agroecological-youth-education-for-future/

Studio AddArt: https://www.addart.gr/