Oslavte den komunitou podporovaného zemědělství #CSAday | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Oslavte den komunitou podporovaného zemědělství #CSAday

Víte, že 22. 2. 2024 je den komunitou podporovaného zemědělství? Tak zvaný #CSAday vyhlašuje URGENCI a někde slaví dokonce týden KPZ #CSAweek. Připojují se k němu farmáři, komunity a organizace z celého světa, aby zvedli vlnu povědomí o tom, že KPZ je víc než jídlo.

Víte, že u nás první KPZka vznikla před 15 lety? Po celém světě je do komunitou podporovaného zemědělství a podobných iniciativ zapojeno přes 2 miliony lidí? Pokud se o mezinárodním hnutí, jeho historii i současnosti v různých evropských zemích chcete dozvědět víc, zalistujte průvodcem Zemědělství a potravinové iniciativy v souvislostech. Nebo prozkoumejte CSA HUB.

Rádi diskutujete? Připojte se 22. 2. k webináři Farmers Protests: How CSA and LSPA Provide the Tools Needed for Meaningful Food System Transitions.

Máte-li rádi příběhy, pusťte si video o mladých KPZ farmářích, kteří se věnují Městskému zemědělství a s nadšením i otevřeným srdcem pěstují zeleninu pro komunitu podílníků v Praze na Prokopské farmě a Metrofarm.

Pusťte si komunitou podporované zemědělství (KPZ) do života. Využijte Průvodce “Víc než jídlo” a usnadněte cestu KPZ nováčkům. Chcete-li rychle nasát atmosféru a základní principy KPZ, nebo je někomu vysvětlit, využijte naše minutová videa.

Chcete-li prozkoumat KPZ do šířky i hloubky, zjistit, kde má kořeny, ale i jak jej uchopit v praxi, doporučujeme pustit si záznam webináře Zapoj se do KPZ!

Na živo nás můžete potkat 1. a 2. 3. 2024 na Symposiu Živé zemědělství, kde budou mít KPZky prostor v sobotním programu.

Dejte vědět o vaší farmě a komunitě!

• Sdílejte svůj příběh, nějakou zajímavost, fotografie z dění a to, že hledáte nové podílky.
  • Sdílejte videa, materiály a informace na webu kpzinfo.cz.
  • Napište svým podílníkům nebo zemědělcům a řekněte jim, co pro vás znamenají.
  • Aktualizujte si informace vaší komunity nebo farmy v Adresáři farmářů. Pokud tam ještě nejste, určitě se zaregistrujte, ať vás ostatní mohou najít. Návod najdete zde.
  • Přihlaste se k odběru zpravodaje Ze světa živého zemědělství a doporučte ho svým přátelům a známým.
  • Staňte se fanoušky našich sociálních sítí AMPIKPZkyFarmářská škola a připojte se do skupiny KPZkoALICE.
  • Sdílejte videa. Na našem Youtube jich najdete hezkou řádku.

Ještě v KPZ nefrčíte? Hledáte to svoje PROČ? Podívejte se, jaké jsou motivace podílníků v KPZ Modřany. Nejbližší komunitu nebo zemědělce najdete v Adresáři farmářů.

Jaké jsou rozdíly mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím? Proč bychom měli nakupovat biopotraviny a jak je poznáme?  Může ekologické zemědělství uživit svět? Na to vše vám odpoví e-learningové kurzy od našich parťáků z Lovíme Bio. Navíc vás čekají kvízy a tipy na zajímavé čtení.