Víc než jídlo. Tvůj průvodce světem potravinových komunit. | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Víc než jídlo. Tvůj průvodce světem potravinových komunit.

Je to třináct let, kdy se i v České republice zabydlelo komunitou podporované zemědělství (KPZ). Systém vytváří přímý vztah mezi lidmi, kteří si rádi pochutnají na zdravém jídle, a těmi, kdo takové jídlo umí vypěstovat či vytvořit a zároveň pečují o krajinu. Za tu dobu u nás vzniklo více než 80 inciativ, které spolupracují se třemi desítkami místních zemědělců a živí 4 – 5 tisíc jedlíků. V roce 2021 mezinárodní síť URGENCI ve 32 zemích Evropy zmapovala 4600 KPZ farem, na něž bylo napojeno více než půl milionu strávníků! My všichni slavíme 22. 2. 2022 Mezinárodní den KPZ. Při té příležitosti chceme pozvat i Tebe. Zapoj se do KPZ, protože získáš mnohem víc než jídlo.

Pustit si komunitou podporované zemědělství (KPZ) do života nebylo nikdy snadnější. Objev cestu čerstvých a sezónních potravin a rozšiř okruh přátel alespoň o jednoho ekologického zemědělce. Nauč se vnímat jídlo v širších souvislostech a každý den prostřednictvím jídla udělej jeden malý krok pro sebe i pro planetu. Zajímá Tě to? Připravili jsme průvodce „Víc než jídlo“, který Ti přiblíží radosti i výzvy potravinových komunit. Nováčkům pomůže zapojit se. Ovšem i pokročilým členům či spolutvůrcům komunit přijde dozajista vhod mít ho k ruce při cestě KPZ sezónou.

Víc než jídlo. Tvůj průvodce světem potravinových komunit.

V příspěvcích na blogu můžeš postupně prozkoumat 10 témat:

  1. Než se do potravinové komunity zapojím
  2. Roční cyklus v potravinové komunitě
  3. V potravinové komunitě jíme podle sezóny
  4. Pestrý svět potravinových komunit
  5. Má to cenu? Za co a komu v potravinové komunitě zaplatím
  6. Jsem součástí potravinové komunity, na co během sezóny nezapomenout?
  7. Víc než jen podílníkem v potravinové komunitě
  8. Komunikace v potravinové komunitě, mluvte o svých potřebách, řešení existují
  9. Jak se daří potravinovým komunitám u nás i v Evropě?
  10.  KPZkoALICE: Pojďme spojit síly a hledat synergie!

Máš raději video? Podívej, jak je svět potravinových komunit pestrý a jakou radost a obohacení Ti může přinést do života.

Přehraj si sérii minutových videí, které vysvětlují základní principy KPZ. Ukazují, jak KPZ funguje v praxi a co přináší spotřebitelům i zemědělcům.

Vše o komunitou podporovaném zemědělství najdeš na webu kpzinfo.cz, rozcestníku k informacím i lidem.


Průvodce „Víc než jídlo“ vznikl s finanční podporou Evropské unie v rámci Erasmus+ projektu “Food&More – Consumer education for food citizens”. Sdělení nereprezentují názory donorů a donoři neodpovídají za použití informací, jež jsou obsahem výstupů.