Jsem součástí potravinové komunity, na co během sezóny nezapomenout? | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Jsem součástí potravinové komunity, na co během sezóny nezapomenout?

Pustit si komunitou podporované zemědělství (KPZ) do života nebylo nikdy snadnější. Objevte cestu čerstvých a sezónních potravin. Rozšiřte si okruh přátel alespoň o jednoho místního zemědělce. Naučte se vnímat jídlo v širších souvislostech a každý den prostřednictvím jídla udělejte jeden malý krok pro sebe i pro planetu. Průvodce „Víc než jídlo“ vám přiblíží radosti i výzvy potravinových komunit. Nováčkům pomůže zapojit se. Ovšem i pokročilým členům či spolutvůrcům komunit přijde dozajista vhod mít ho k ruce při cestě KPZ sezónou. Pojďme na to!

Při vstupu do KPZ si zjistěte, kde najdete všechny důležité informace. Vy, vaše komunita a zemědělec se domluvíte na vzájemném partnerství na celou sezónu. Každému z toho tudíž vyplynou určité zodpovědnosti a úkoly, které zajistí hladké fungování celého partnerství. Když se stanete členy KPZ, budete nejspíš potřebovat nějaký čas na to, abyste si zvykli, jak probíhá dění. Věnujete-li pozornost svým členským povinnostem, usnadníte práci těm, kteří se starají o celkový průběh sezóny.

1. Plaťte včas
Podle domluvených podmínek platí členové obvykle buď jednorázově na začátku sezóny, nebo ve splátkách. Dbejte na to, abyste zaplatili včas a tak, jak jste se domluvili.

2. Vyzvedejte podíl včas
Na začátku sezóny se v komunitě dohodnete na tom, kde a kdy si podíl budete vyzvedávat. Dbejte na to, abyste tam vždy byli včas, nebo se domluvili s někým, kdo vám podíl vyzvedne. Mělo by být jasné, co se s nevyzvednutými podíly stane.

3. Přijměte specifika KPZ
Váš podíl bude obsahovat sezónní produkty a jeho obsah nelze sestavovat individuálně. Zemědělci v rámci KPZ připravují podíly pro desítky až stovky rodin, proto nemohou uspokojovat často protichůdná přání jednotlivých členů. Počítejte s tím.

4. Recyklujte a kompostujte
Smyslem KPZ je minimalizace odpadů. Pokud používáte k doručování vratné obaly, vracejte je čisté zpátky. Připravujete si podíly na výdejním místě sami? Nezapomeňte si přinést svou vlastní tašku. Zbytky zeleniny patří do bioodpadu a na kompost.

5. Sledujte zprávy z KPZ
Nezapomeňte sledovat důležité zprávy od svého zemědělce či koordinátora.

6. Poskytujte zpětnou vazbu
KPZ je partnerství založené na vzájemné důvěře. Pokud vám něco nevyhovuje, proberte to s těmi, kterých se záležitost týká. Dejte zpětnou vazbu i v případě, že
jste spokojeni, potěšíte zemědělce i koordinátory. Řada KPZ využívá on-line dotazník. Nezapomeňte formulář včas vyplnit – pomůžete tak svému zemědělci i koordinátorovi udělat si obrázek o tom, jak sezóna probíhala a zda je potřeba něco změnit.

7. Účastněte se dění
KPZ nabízí víc než jen jídlo. Je to prostor pro další aktivity, které rozvíjí dobré vztahy mezi členy. Může to být setkání na farmě, oslava na konci sezóny, společné zpracování potravin, práce na zahradě… Pokud vám takové aktivity v komunitě chybí, můžete je iniciovat.

8. Staňte se dobrovolníkem
Máte volný čas a zájem podpořit svého zemědělce a komunitu. Zapojte se jako dobrovolník. Zjistěte, kde, kdy a jak se můžete uplatnit. Na oplátku získáte dobrý pocit nebo třeba i podíl zeleniny.

Tento „Check list“ vám pomůže nejen ve vaší první sezóně v KPZ. Zapomenout na vyzvednutí podílu se stane i zkušeným členům. Důležité je ovšem zachovat chladnou hlavu a dát o vzniklé situaci co nejdříve vědět těm správným osobám.

Tak co říká váš vnitřní kompas, zapojíte se do letošní sezóny KPZ?

Pokračujte k dalšímu tématu ze seriálu „Víc než jídlo“

Ať již zvažujete stát se KPZ nováčkem, jste pokročilým členem nebo spolutvůrcem komunity, vyberte si další téma, o kterém se chcete dozvědět víc.
Budeme také moc rádi, když pomůžete příspěvky šířit dál.

Než se do potravinové komunity zapojím

Roční cyklus v potravinové komunitě

V potravinové komunitě jíme podle sezóny

Pestrý svět potravinových komunit

Má to cenu? Za co a komu v potravinové komunitě zaplatím

Víc než jen podílníkem v potravinové komunitě

Komunikace v potravinové komunitě, mluvte o svých potřebách, řešení existují

Jak se daří potravinovým komunitám u nás i v Evropě?

KPZkoALICE: Pojďme spojit síly a hledat synergie!

Vše o komunitou podporovaném zemědělství najdeš na webu kpzinfo.cz, rozcestníku k informacím i lidem.

Průvodce „Více než jídlo“ vznikl s finanční podporou Evropské unie v rámci Erasmus+ projektu “Food&More – Consumer education for food citizens”. Sdělení nereprezentují názory donorů a donoři neodpovídají za použití informací, jež jsou obsahem výstupů.