Komunikace v potravinové komunitě, mluvte o svých potřebách, řešení existují | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Komunikace v potravinové komunitě, mluvte o svých potřebách, řešení existují

Pustit si komunitou podporované zemědělství (KPZ) do života nebylo nikdy snadnější. Objevte cestu čerstvých a sezónních potravin. Rozšiřte si okruh přátel alespoň o jednoho místního zemědělce. Naučte se vnímat jídlo v širších souvislostech a každý den prostřednictvím jídla udělejte jeden malý krok pro sebe i pro planetu. Průvodce „Víc než jídlo“ vám přiblíží radosti i výzvy potravinových komunit. Nováčkům pomůže zapojit se. Ovšem i pokročilým členům či spolutvůrcům komunit přijde dozajista vhod mít ho k ruce při cestě KPZ sezónou. Pojďme na to!

KPZ jsou založeny na důvěře a klíčovým prvkem je komunikace. I tak se občas vyskytnou nedorozumění, která budete muset prodiskutovat, některá přímo se zemědělcem, jiná s koordinátorem nebo s ostatními členy. V mnoha případech bude komunikace jednostranná (např. upomínka platby), jindy bude potřeba vaše aktivní odpověď (např. hodnotící dotazník). Dodržujte pravidla komunikace – např. pokud se chcete na něco zeptat pouze zemědělce, nezahlcujte společnou e-mailovou skupinu. Poskytujte ostatním upřímnou a konstruktivní zpětnou vazbu a buďte aktivní. Máte-li otázku, neváhejte se zeptat; máte-li problém, dejte o něm vědět! Pokud na něj neupozorníte, nebude ho moci nikdo řešit a vy s ním zůstanete sami.

Příklady typických situací a tipy, jak mohou být řešeny 

Finance
Z nějakého důvodu nemůžete zaplatit splátku podílu včas.

TIP: Ještě před splatností se domluvte s koordinátorem nebo zemědělcem, kdy a jak splátku zaplatíte.

Odběry

Chystáte se na dovolenou, onemocníte nebo nestíháte svůj podíl vyzvednout.

TIP: Kontaktujte včas jiného člena a požádejte ho, aby váš podíl vyzvedl. Na oplátku můžete jeho podíl příště vyzvednout vy. Nebo  svůj podíl darujte někomu, kdo KPZ ještě nezná. Možná se příští rok přihlásí také k odběru.

Kvalita
Saláty byly minule hodně povadlé.
TIP: Upřímně a zavčasu se podělte o své zkušenosti s koordinátorem a ostatními členy.

Neznámá zelenina
Dostali jste “pak choi” a netušíte, jak si s ním poradit.
TIP: Ptejte se ostatních při odběru nebo prostřednictvím komunikačního kanálu, který v komunitě využíváte, jak zeleninu zpracovat. 

Opakující se zelenina

Podzimní sezóna byla úspěšná a urodila se spousta zelí. Vy ovšem nejste zrovna příznivci tohoto druhu zeleniny a dostáváte ho už 4 týdny za sebou v množství, se kterým už si nedokážete poradit. Obáváte se, že ho bude ještě víc.

TIP: Použijte výměnný box na výdejním místě. Pokud tam výměnný box není, navrhněte v komunitě, aby se takový zřídil. Můžete tak zelí vyměnit za jinou zeleninu. Nebo můžete přebytečné zelí zpracovat – kysané zelí vám možná bude chutnat víc.
Pokud by více členů vnímalo, že je zelí nadbytek, hledejte řešení spolu se zemědělcem. Například by mohl zelí vyměnit s jiným zemědělcem za jinou zeleninu.

Uspořádání akce

Máte chuť se s dalšími podílníky potkat nejen na chvíli při výdeji?

TIP: Můžete uspořádat komunitní akci ke společnému zpracování rajčat nebo zelí, výrobu barefoot sandálů, šití tašek a pytlíků, hudební akci apod. Poraďte se o svém nápadu prvně s koordinátorem a pak šiřte informace mezi podílníky.

Potřebujete najít jinou KPZ

Váš přítel by se rád připojil do KPZ, ale ta vaše je plná.

TIP: Zašlete vašemu příteli odkaz na kpzinfo.cz – web KPZkoALICE národní sítě potravinových iniciativ, kde najde kontakty na další komunity.

Jedinečným rysem partnerství KPZ je možnost ovlivnit dění a konzultovat přímo se zemědělcem a ostatními v komunitě. Možná bude chvíli trvat, než se naučíte, jak své potřeby formulovat a komunikovat o nich, ale uvidíte, že se to vyplatí. Každá KPZ je jedinečná a pouze rozmanitost řešení může být odpovědí na rozmanitost problémů. Dávejte včas přímou zpětnou vazbu koordinátorovi, zemědělci i dalším členům.

Tak co říká váš vnitřní kompas, zapojíte se do letošní sezóny KPZ?

Pokračujte k dalšímu tématu ze seriálu „Víc než jídlo“

Ať již zvažujete stát se KPZ nováčkem, jste pokročilým členem nebo spolutvůrcem komunity, vyberte si další téma, o kterém se chcete dozvědět víc.
Budeme také moc rádi, když pomůžete příspěvky šířit dál.

Než se do potravinové komunity zapojím

Roční cyklus v potravinové komunitě

V potravinové komunitě jíme podle sezóny

Pestrý svět potravinových komunit

Má to cenu? Za co a komu v potravinové komunitě zaplatím

Jsem součástí potravinové komunity, na co během sezóny nezapomenout?

Víc než jen podílníkem v potravinové komunitě

Jak se daří potravinovým komunitám u nás i v Evropě?

KPZkoALICE: Pojďme spojit síly a hledat synergie!

Vše o komunitou podporovaném zemědělství najdeš na webu kpzinfo.cz, rozcestníku k informacím i lidem.


Průvodce „Více než jídlo“ vznikl s finanční podporou Evropské unie v rámci Erasmus+ projektu “Food&More – Consumer education for food citizens”. Sdělení nereprezentují názory donorů a donoři neodpovídají za použití informací, jež jsou obsahem výstupů.