Než se do potravinové komunity zapojím | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

Než se do potravinové komunity zapojím

Pustit si komunitou podporované zemědělství (KPZ) do života nebylo nikdy snadnější. Objevte cestu čerstvých a sezónních potravin. Rozšiřte si okruh přátel alespoň o jednoho místního zemědělce. Naučte se vnímat jídlo v širších souvislostech a každý den prostřednictvím jídla udělejte jeden malý krok pro sebe i pro planetu. Průvodce „Víc než jídlo“ vám přiblíží radosti i výzvy potravinových komunit. Nováčkům pomůže zapojit se. Ovšem i pokročilým členům či spolutvůrcům komunit přijde dozajista vhod mít ho k ruce při cestě KPZ sezónou. Pojďme na to!

A čím začneme? Společně rozklíčujeme, co je to KPZ. Podíváme se i na nejčastější úvahy budoucího člena – čemu by měl věnovat pozornost, než se do KPZ zapojí!

Komunitou podporované zemědělství (KPZ) je přímé partnerství mezi členy – podílníky a jedním nebo několika zemědělci, kteří alespoň jednu sezónu společně sdílí bohatství úrody i riziko neúrody. Což zpravidla znamená, že se skupina odběratelů spojí se zemědělcem, sestaví si koordinační tým a domluví si principy vzájemné spolupráce. Zemědělec se stává parťákem, který po celou sezónu dodává skupině svou úrodu tzv. přímo bez dalších prostředníků. Nebo si skupina, spolu se zemědělcem/zahradníkem pronajme pole a začnou na něm hospodařit. Modelů fungování je vícero. Důležité je ovšem uvědomit si již na začátku, že do dění sice vstupujete sami za sebe, současně se nevyhnete dílčím povinnostem a spolupráci s dalšími členy.

Kdo jsou typičtí aktéři KPZ, se kterými se budete v sezóně potkávat?

Máte pocit, že KPZ klade na svoje aktéry ne vždy lehká očekávání. Možná ano, ale současně přináší nejeden skvělý pocit. Kdo by neměl chuť zakusit, že vlastním sezónním závazkem a spravedlivou odměnou přispívá k zajištění jistoty odbytu konkrétnímu zemědělci. K tomu nádavkem může každý týden dostávat čerstvé, zdravé a místní potraviny doslova přímo z pole. Tohle již stojí za zvážení ;-).

Než se ale zapojíte, zkuste si ještě odpovědět na pár otázek:

Jste ochotni přijmout spoluzodpovědnost?
KPZ tvoří skupina lidí, kteří se potkávají, spolupracují a komunikují s respektem. Nemusí se všichni zapojovat stejnou měrou do chodu a dobrovolnické práce. Je ale potřeba, aby každý dodržoval pravidla, která si komunita dopředu domluví. Minimálně to znamená: zaplatit včas splátky, vyzvedávat si včas svůj podíl, věnovat pozornost informacím od koordinátorů, chovat se ohleduplně k ostatním a nenásilně s nimi komunikovat.

Pravidelně doma vaříte? A jste při tom kreativní?
Pokud budete v KPZ odebírat zeleninu, potřebujete ji umět zpracovat. Vyzkoušíte si nové recepty. Představte si, že každý týden nebo dva, dostanete nášup toho, co se zrovna urodí. Podíly mohou zejména v létě vážit hezkých pár kilo. Téměř v každé sezóně je něčeho nadúroda. Dokážete stejný druh zeleniny zpracovat různým způsobem?

Dokážete si pravidelně vyzvedávat svůj podíl?
KPZ není e-shop, kde vám kurýrní služba přiveze vaši objednávku až domu. Počítejte s tím, že si po celou sezónu budete chodit vyzvedávat svůj podíl na výdejní místo v časovém rozmezí, které nelze změnit zrovna, když se chystáte na dovolenou či máte v práci důležitou uzávěrku. Na řadu tak může přijít nutná spolupráce s dalšími členy skupiny nebo zapojení dalších členů vaší rodiny.

Máte rádi překvapení?
V KPZ si můžete vyzkoušet, jak je i pro vaše tělo dobré, jíst v souladu s ročními obdobími. Budete ale nejspíš potřebovat čas, abyste se do tohoto souladu s přírodou dostali. Přijmout skutečnost, že na rajčata si počkáte až do léta a na dýně do podzimu. Sžít se s tím, že o obsahu vašeho podílu nerozhodujete vy, ale příroda ve spolupráci se zemědělcem.

Tak co říká váš vnitřní kompas, zapojíte se do letošní sezóny KPZ?

Pokračujte k dalšímu tématu ze seriálu „Víc než jídlo“

Ať již zvažujete stát se KPZ nováčkem, jste pokročilým členem nebo spolutvůrcem komunity, vyberte si další téma, o kterém se chcete dozvědět víc.
Budeme také moc rádi, když pomůžete příspěvky šířit dál.

Roční cyklus v potravinové komunitě

V potravinové komunitě jíme podle sezóny

Pestrý svět potravinových komunit

Má to cenu? Za co a komu v potravinové komunitě zaplatím

Jsem součástí potravinové komunity, na co během sezóny nezapomenout?

Víc než jen podílníkem v potravinové komunitě

Komunikace v potravinové komunitě, mluvte o svých potřebách, řešení existují

Jak se daří potravinovým komunitám u nás i v Evropě?

KPZkoALICE: Pojďme spojit síly a hledat synergie!

Vše o komunitou podporovaném zemědělství najdeš na webu kpzinfo.cz, rozcestníku k informacím i lidem.


Průvodce „Více než jídlo“ vznikl s finanční podporou Evropské unie v rámci Erasmus+ projektu “Food&More – Consumer education for food citizens”. Sdělení nereprezentují názory donorů a donoři neodpovídají za použití informací, jež jsou obsahem výstupů.