V potravinové komunitě jíme podle sezóny | Ampi – Asociace místních potravinových iniciativ, o.p.s.

V potravinové komunitě jíme podle sezóny

Pustit si komunitou podporované zemědělství (KPZ) do života nebylo nikdy snadnější. Objevte cestu čerstvých a sezónních potravin. Rozšiřte si okruh přátel alespoň o jednoho místního zemědělce. Naučte se vnímat jídlo v širších souvislostech a každý den prostřednictvím jídla udělejte jeden malý krok pro sebe i pro planetu. Průvodce „Víc než jídlo“ vám přiblíží radosti i výzvy potravinových komunit. Nováčkům pomůže zapojit se. Ovšem i pokročilým členům či spolutvůrcům komunit přijde dozajista vhod mít ho k ruce při cestě KPZ sezónou. Pojďme na to!

Žít a stravovat se v souladu s pěstebními cykly i respektovat zdravý přístup k chovaným zvířatům nemusí ubírat na pestrosti. Může být skvělou příležitostí se vzájemně poznat. Vyzkoušet nové možnosti společně strávených chvil v potravinových komunitách.

Zpravidla svoje fungování začínají KPZ skupiny nejčastěji odběrem zeleniny a ovoce. Až v zápětí dle pokročilosti komunity se rozhodnou pro přímou cestu i u dalšího sortimentu potravin. Což logicky vede k navázání spolupráce s dalšími zemědělci, kteří zajistí nejčastěji mléko, sýr, vejce nebo maso. V posledních letech jsou i třeba v rámci spolupráce mezi komunitami oblíbené tzv. mimořádné odběry, které se většinou týkají sezónních specifik. Mezi ty lze řadit čerstvé mošty, burčák, med, ořechy, Svatomartinskou husu, bylinkové čaje apod.

To, s čím jste v dobrém slova smyslu konfrontovaní po celou sezónu, je prostá skutečnost, že není pole jako pole. Jedná se o souhru mnoha faktorů (včetně těch půdních a klimatických), díky nimž máte v podílu zrovna právě to, co se urodí v daném ročním období a na konkrétním poli. To znamená, že ve svém podílu obvykle najdete čerstvou zeleninu sklizenou tentýž den, která se nicméně může lišit od sortimentu nabízeného v supermarketech nebo na místních trzích.

Jako členové KPZ si odvyknete dostávat na jaře rajčata nebo dýně. Na podzim vám ani nebudou chybět v jídelníčku jahody či jarní cibulka. Zatímco v létě nebo na podzim budete mít možnost zažívat hojnost a s ní i výzvu, jak úrodu náležitě spotřebovat. Zvláště zimní a jarní odběry mohou být o poznání menší a méně pestré. Pamatujte, že ani slepice nesnášejí stále stejná vejce a k tomu ještě rovnoměrně po celý rok.

Naopak díky KPZ možná objevíte zeleninu, kterou jste nikdy předtím nezkusili – například mangold, zelí „pak choi“, nebo česnekové výhonky. Dokonce i zeleninu, kterou byste si běžně nekupovali – růžičkovou kapustu, topinambury nebo fenykl. Vítanými pomocníky vyzkoušet si tyto nové (méně oblíbené) druhy zeleniny, lépe je poznat a přijít jim na chuť, často bývají recepty sdílené v rámci komunity. Vězte, že na průzkum světa tajů lokálních surovin, nejste v komunitě nikdy sami.

Obdobně v létě nebo začátkem podzimu, kdy se můžete setkat s velkým množstvím jednoho druhu zeleniny – například cuket, zelí nebo dýní. Dobrým řešením, jak přebytky využít, je udělat si na zimu zásoby v podobě povidel, džemů, kompotů, šťáv, kečupů, pest…Vyzkoušet procesy fermentování, nakládání, kvašení nebo sušení.

Pokud vás zrovna nenapadne vhodný postup zpracování, jedná se o skvělou příležitost požádat ostatní členy KPZ, aby se s vámi podělili o své zkušenosti. Nebo můžete uspořádat setkání, kde budete úrodu zpracovávat společně. Může to být zábava pro vás i pro děti a další příležitost, jak se lépe poznat a posílit vzájemné vztahy.

Tak co říká váš vnitřní kompas, zapojíte se do letošní sezóny KPZ?

Pokračujte k dalšímu tématu ze seriálu „Víc než jídlo“

Ať již zvažujete stát se KPZ nováčkem, jste pokročilým členem nebo spolutvůrcem komunity, vyberte si další téma, o kterém se chcete dozvědět víc.
Budeme také moc rádi, když pomůžete příspěvky šířit dál.

Než se do potravinové komunity zapojím

Roční cyklus v potravinové komunitě

Pestrý svět potravinových komunit

Má to cenu? Za co a komu v potravinové komunitě zaplatím

Jsem součástí potravinové komunity, na co během sezóny nezapomenout?

Víc než jen podílníkem v potravinové komunitě

Komunikace v potravinové komunitě, mluvte o svých potřebách, řešení existují

Jak se daří potravinovým komunitám u nás i v Evropě?

KPZkoALICE: Pojďme spojit síly a hledat synergie!

Vše o komunitou podporovaném zemědělství najdeš na webu kpzinfo.cz, rozcestníku k informacím i lidem.


Průvodce „Více než jídlo“ vznikl s finanční podporou Evropské unie v rámci Erasmus+ projektu “Food&More – Consumer education for food citizens”. Sdělení nereprezentují názory donorů a donoři neodpovídají za použití informací, jež jsou obsahem výstupů.